Trudne planowanie w branży spożywczej. E-webinarium już 20 lutego

Trudne planowanie w branży spożywczej. E-webinarium już 20 lutego alphaspirit - Fotolia

Planowanie produkcji w przedsiębiorstwach branży spożywczej jest zazwyczaj bardziej skomplikowane niż w przypadku produkcji mechanicznej.

Oprócz klasycznych receptur (typu „z wielu składników otrzymujemy jeden produkt” – przykładem jest konfekcjonowanie) mamy również do czynienia z recepturami typu rozbiór („wiele produktów z jednego surowca”) oraz odpadami produkcyjnymi, które nadają się do wykorzystania w procesie. Pomimo tak różnych charakterystyk wszystkie te procesy te powinny być uwzględnione w jednolitym systemie planistycznym - od pozyskania surowców do konfekcjonowania i sprzedaży. Podczas webinarium zostaną zaprezentowane techniki planowania uwzględniające tę różnorodność.

Rozwiązania na spefyciczne problemy

Ponadto zostaną przedstawione narzędzia do rozwiązywania specyficznych problemów planistycznych występujących w przemyśle spożywczym, takich jak:

  • znalezienie optymalnego planu dla procesów rozbioru uwzględniającego zarówno dostępność i koszty surowca jak i planowany popyt i ceny produktów;
  • budowanie zapasu produktów związane z sezonowością popytu uwzględniające terminy ważności;
  • planowanie produkcji produktów o bardzo krótkich okresach ważności (rzędu pojedynczych dni a nawet godzin).

Agenda

  • Zintegrowane planowanie produkcji i konfekcjonowania.
  • Uwzględnienie receptur klasycznych (np. konfekcjonowanie) i odwróconych (np. rozbiór) oraz odpadów produkcyjnych i produktów ubocznych.
  • Optymalizacja wydajności dla procesów rozbioru i pokrewnych (np. przetwórstwo mięsa, mleka).
  • Planowanie poziomu zapasu w przypadku sezonowości popytu z uwzględnieniem dat ważności.
  • Planowanie produktów o krótkich terminach ważności.

Aby uczestniczyć Zarejestruj się wypełniając FORMULARZ:

http://decyzje-it.pl/webinaria/planowanie-produkcji-i-konfekcjonowania-w-przedsiebiorstwach-branzy-spozywczej.html

Webinarium kierowane jest do: osób odpowiedzialnych za planowanie sprzedaży, produkcji i zaopatrzenia.

Termin

20 lutego 2015 roku, początek o godz. 10.00 – zakończenie o godz. 10.45 (po zakończeniu webinarium, jeszcze przez pół godziny będzie można zadawać pytania prowadzącym).

Uczestnictwo

Udział jest bezpłatny. Ilość miejsc ograniczona.

Prowadzący

Jacek Jakubik Konsultant biznesowy w firmie PCC. Posiada ponad 20 lat doświadczeń w dziedzinie systemów ERP w charakterze konsultanta wdrażającego, lidera projektów wdrożeniowych oraz architekta rozwiązań.

Organizatorzy

Polish Consulting Company jest firmą konsultingową, świadczącą usługi w zakresie usprawniania organizacji biznesu naszych klientów z wykorzystaniem systemów informatycznych.

Nasz zespół to doświadczeni konsultanci o ponad 10 letniej praktyce w biznesie i wdrożeniach systemów zarządzania w przedsiębiorstwach produkcyjnych i dystrybucyjnych.

Firma powstała w roku 2008 i stale się rozwija.

Do tej pory z naszej wiedzy i praktyki korzysta ponad 60 klientów w Polsce i za granicą. Klientom udostępniamy długoletnie doświadczenia naszych pracowników, stale rozwijane własne produkty jak również usługi i produkty partnerów.

decyzje-IT.pl to specjalistyczny, internetowy serwis branży IT stanowiący centrum wiedzy na temat oprogramowania dla biznesu (m.in. systemów klasy BI i Controlling, BPM, CRM, ERP, Finanse i księgowość, MES, SCM, PLM). Celem serwisu jest kompleksowe wsparcie menedżerów w wyborze integrowanych systemów informatycznych wspomagających zarządzanie. Serwis skierowany jest do kadry zarządzającej i specjalistów przedsiębiorstw różnych branż planujących, nadzorujących lub realizujących inwestycje IT.

Kontakt z organizatorem

Portal decyzje-it.pl, redakcja@decyzje-it.pl, tel. +48 618653515 

Strona webinarium: http://decyzje-it.pl/webinaria/planowanie-produkcji-i-konfekcjonowania-w-przedsiebiorstwach-branzy-spozywczej.html

 

decyzje-IT.pl