Indyjskie smaki kuszą bogactwem aromatów. Zobacz, co oferuje tamtejsza kuchnia i wypróbuj nasze przepisy

Indyjskie smaki kuszą bogactwem aromatów. Zobacz, co oferuje tamtejsza kuchnia i wypróbuj nasze przepisy kuchania indyjska

Głęboki aromat przypraw korzennych, intensywna ostrość papryczek chilli, delikatna słodycz pomidorów, mleczka kokosowego… kuchnia indyjska obezwładnia feerią kontrastujących ze sobą tekstur i smaków.

Każdy kęs potrawy przyrządzonej zgodnie z recepturą z Mumbaju, Madrasu czy Delhi pozwala doświadczyć wrażeń, których zmysłom nie dostarczy kuchnia europejska. To prawdziwa masala (a więc mieszanka) aromatów. Dania indyjskie są po prostu pyszne. Masz ochotę odkryć, na czym polega ich wyjątkowość? Zobacz, od czego zacząć.

Jeśli chcesz odkryć magię kuchni indyjskiej, musisz pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Powierzchnia subkontynentu indyjskiego wynosi ponad 3 miliony kilometrów kwadratowych, a Indie rozciągają się od mroźnych szczytów Himalajów, aż po wilgotne, subtropikalne dżungle na południu. Każdy region tego wyjątkowego kraju jest zupełnie inny – tak pod względem kulturowym, religijnym i językowym, jak i kulinarnym. Czeka Cię więc wyjątkowa podróż, podczas której nieraz zaskoczy Cię to, co znajdziesz na talerzu. A oto kilka „klasyków”, od której warto rozpocząć niezapomnianą przygodę dla zmysłów. Pewne jest jedno: po drodze czeka na Ciebie tylko to, co pyszne.

Curry i biryani – magia północnych Indii

Kuchnia północnych Indii pozostaje pod dużym wpływem kultury muzułmańskiej, co jest pozostałością po rządach Wielkich Mogołów, które trwały w tym regionie przez wiele stuleci. Dlatego to właśnie tutaj w menu indyjskim znajdziesz najwięcej mięsnych potraw z różnymi odmianami curry oraz biryani na czele. Jakie mięso dominuje? W grę, co oczywiste, nie wchodzi wieprzowina (odrzucana przez muzułmanów ze względów religijnych). Najchętniej sięga się tutaj po kurczaka. Do biryani jest on krojony i marynowany w aromatycznych, korzennych przyprawach (m.in. takich jak kumin, kolendra, imbir, kurkuma, papryczka chilli itp.) i układany w głębokim garnku naprzemiennie z warstwami ryżu, a następnie duszony przez wiele godzin na wolnym ogniu. W wersji curry kurczak jest duszony w gęstym sosie warzywnym, często na bazie pomidorów lub mleczka kokosowego. Potrawom z północy często towarzyszą placki chapati lub wypiekane w piecu tandoor chlebki – aromatyzowane kolendrą lub czosnkiem.

Ostre południe

Kuchnia południa Indii jest oparta przede wszystkim na potrawach warzywnych (tu dominuje hinduizm, a nie islam) i wyróżnia się znacznie większą ostrością. Dlatego na dania rodem z Madrasu i okolic Europejczyk musi uważać. Choć są pyszne, pierwsza przygoda z nimi może zakończyć się pieczeniem podniebienia. Najbardziej typowe mięsne i bezmięsne potrawy z tego regionu to:

  • biryani z baraniny,
  • chicken vindaloo – przyrządzane ze słodko-ostrym (i piekielnie pikantnym) sosem,
  • masala dosa – pierożki/placki, których ciasto powstaje ze sfermentowanego ryżu i soczewicy, wypełnione farszem z ziemniaków, cebuli oraz aromatycznych przypraw,
  • doskai dal – groch z ogórkiem w pikantnym, aromatycznym sosem na bazie mleka kokosowego,
  • ostra zupa z soczewicy.

To również tutaj spróbujesz słynnego mango lassi, a więc napoju jogurtowego o kremowym, egzotycznym aromacie.

Tego spróbujesz w całych Indiach

Choć zestaw przypraw i dodatków do dań indyjskich może się różnić – w zależności od tego, czy jesteś bardziej na południu, czy na północy, są takie potrawy, które serwuje się na całym subkontynencie. Oto kilka przykładowych dań, które powinny się pojawić na liście must-try.

  • Samosy – indyjskie pierożki, które są smażone na głębokim ogniu. Ciasto do nich powstaje z dodatkiem klarowanego masła ghee, a nadzienie w najbardziej klasycznej postaci składa się z ziemniaków, zielonego groszku, cebuli oraz przypraw – m.in. kolendry, kuminu, imbiru oraz cynamonu.
  • Pan puri (golgappa) – typowy indyjski street food – niewielkie mączne kulki faszerowane ciecierzycą, pomidorami oraz ziemniakami podawane na ciepło z sosem tamaryndowym.
  • Pakora – częściej spotykane na północy dania smażone w cieście. Najczęściej można znaleźć owocowe i warzywne wersje pakory, np. banany smażone w cieście, kalafior smażony w cieście itp.
  • Laddu – obłędnie słodkie i sycące – powstają z ciecierzycy zmieszanej ze słodkim syropem i obsypywanej mielonymi migdałami oraz orzechami.
  • Papadd – naleśniki indyjskie, które powstają z mieszanki mąk z soczewicy, ciecierzycy, fasoli urad oraz mąki ryżowej.  Ciasto jest wzbogacane olejem z orzeszków ziemnych i delikatnie solone, a same naleśniki serwowane jako dodatek do dań wytrawnych.
  • Gulab jamun – pączki made in India, wypiekane z masy mlecznej zagniatanej z odrobiną mąki i zamoczone w syropie cukrowym, który został przyprawiony kardamonem, wodą różaną lub szafranem – palce lizać! Tę potrawę znajdziesz również w innych zakątkach Dalekiego Wschodu, np. na Sri Lance czy w Pakistanie.

Masz ochotę skosztować dań indyjskich? Jeśli na razie nie masz czasu lub ochoty na podróż na subkontynent, skorzystaj z bogatej oferty oryginalnych restauracji indyjskich. Dobry lokal znajdziesz w niemal każdym większym mieście, a potrawy możesz zamówić z dostawą prosto do domu. Smacznego!