Jak grilluje się na świecie?

Jak grilluje się na świecie? mikecco - sxc.hu

Jak grillują Polacy i jak do danych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji? O preferencjach smakowych Polaków i nie tylko opowiada Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Królowa polskiego rusztu

„Co kraj, to obyczaj, co rodzina to zwyczaj”, mówi znane polskie przysłowie. Odnosi się ono do wszystkich dziedzin życia, również do uznawanego za nasz „sport narodowy” – grillowania. Według badań IPSOS, w sezonie grillowym, czyli okresie od wiosny do jesieni, aż połowa z nas deklaruje, że bywa na nim średnio dwa razy w miesiącu, a tylko co piąty potwierdza, że nie robi tego wcale. Gdy rozpalamy rożen, nasz gust kulinarny najczęściej kieruje się ku standardowym i dobrze znanym smakom. Wśród wszystkich dostępnych dań przyrządzanych na grillu aż 87 proc. Polaków najchętniej wybiera oczywiście kiełbasę. Najczęściej dodajemy do niej musztardę (80 proc.), keczup (81 proc.) oraz pieczywo (70 proc.). Również chętnie grillujemy mięso wieprzowe lub wołowe (77 proc.), mięso drobiowe (62 proc.) oraz ryby (21 proc.). Upodobania Polaków wobec miejsc spotkań przy ruszcie są niezmienne. Najchętniej grillujemy bowiem w domu, ogrodzie, bądź na działce. Młodsi czas przy ruszcie spędzają najczęściej ze znajomymi, raczej w większym gronie, starsi wolą te chwile spędzać wspólnie z rodziną[1].

Subskrybuj autora aby czytać dalej

Synertime